קשה להפסיק לעשן! גם במצבים רגילים, על אחת כמה וכמה בזמנים לחוצים כמו משבר הקורונה. עם זאת, אין זמן נכון יותר מאשר עכשיו להיגמל. מחלת קורונה היא מחלת ריאות, וכיוון שהעישון פוגע בתפקוד הריאות, המחלה הופכת להיות חמורה ואף קטלנית יותר מהר יותר במעשנים
מחקרים אחרונים על הקשר שבין עישון לקורונה, מצביעים על כך שהעישון עלול להיות מסוכן עד קטלני לסובלים ממחלת הקורונה.
מחקר שפורסם בNew England Journal of Medicine- בחן בסיס מידע של 169 בתי חולים באסיה, אירופה וצפון אמריקה שכלל 8910 חולי קורונה, מתוכם 515 נפטרו. המחקר מצא שבין הנפטרים 8.9% היו מעשנים ו-16% מעשנים לשעבר. המחקר פורסם ב-1.5.2020.
מחקר אחר שנערך באוסטרליה השנה, מצא שאנשים שמעשנים פגיעים יותר לווירוסים נשימתיים. העישון מווסת מחדש קולטן בגופנו (ACE2), שהוא שער הכניסה ‘הנוח’ של נגיף הקורונה וידוע כמחמיר תסמונות נשימתיות כמו סארס. כעת, הוכח שהקולטן המשובש פוגע גם בחולי נגיף קורונה.
בתחילת השנה פורסם מחקר שנערך ב-1099 חולי קורונה בסין, 173 חולים סבלו מתסמינים חמורים: מתוכם 16.9% מעשנים ו-5.2% מעשנים לשעבר. בקבוצת המטופלים שהיו זקוקים להנשמה, לטיפול נמרץ או שנפטרו, יותר מ-25% היו מעשנים ו-7.6% היו מעשנים לשעבר.
“נתונים אלה אינם מפליאים. עישון מחליש את מערכת החיסון וגורם למחלות רקע רבות ומשמעותיות שהסובלים מהן חשופים במיוחד לסיבוכי הקורונה. מדובר, בין היתר, במחלות לב וכלי הדם ובמחלות של מערכת הנשימה”, מסביר אהוד אברהמסון, מומחה לטיפול בהתמכרויות ומייסד מכון אברהמסון לגמילה מהתמכרויות.
על השאלה מדוע מעשנים עלולים להידבק ביתר קלות למרות נקיטת אמצעי זהירות, משיב אברהמסון: “הסיכון להידבקות ולהדבקה גבוה יותר במעשנים גם בגלל שבהדלקת הסיגריה המעשן מקרב את הידיים לפיו. אם המעשן לא רחץ ידיים לפני עישון, יש סיכון גבוה להידבקות. בנוסף, כיוון שמעשנים כבדים משתעלים יותר, כל שיעול מעלה את הסיכון להדבקה טיפתית פי כמה.”
איך הריחוק החברתי במשבר הקורונה עשוי לסייע להפסקת עישון?
אברהמסון: “מצבי דחק מעוררים את הכמיהה להתנחם בהתמכרויות. עם זאת עישון משמש אצל הרבה מעשנים כפעילות חברתית. הריחוק מחברים ומקולגות, שינו בתקופת הקורונה תבניות ישנות של עישון, בפרט אם אין אף אחד אחר שמעשן בבית.
ייתכן שזו הבשורה של הקורונה: לא מעשנים בגלל הנאה. כבר אין סיגריות בבילויים, או בעבודה – מעשנים כי מכורים. וכשהלחץ החברתי לעשן פוחת, נפתח בפני המעשנים חלון הזדמנויות מצוין להפסקת ההתמכרות”.
איך המצב הכלכלי מסייע בהפסקת עישון?
אברהמסון: “המצב הכלכלי הוא בהחלט גורם מוטיבציה נוסף להפסיק לעשן. בתקופה זו שרבים איבדו את הכנסתם או שהפסידו כסף רב, לקנות סיגריות לעישון זו ‘זכות’ יתר שלא כולם יכולים להרשות לעצמם”.
אם החלטתם “לקחת את עצמכם בידיים”, הנה 12 טיפים לגמילה מעישון שמציע אהוד אברהמסון:
- גמילה מעישון הוא תהליך שמומלץ להתכונן אליו נפשית. בחרו להיגמל רק כשאתם רוצים בוודאות להפסיק לעשן.
- הכינו רשימה ומנו את כל הסיבות הטובות להפסיק לעשן.
- הפסיקו בבת אחת! לא מומלץ לעבור תהליך הדרגתי. מחקרים מראים שכשמפסיקים באחת, הגמילה פשוטה, קלה ומהירה יותר.
- נקו את כל מה שמדיף מריח סיגריות ועלול לעורר את ההתמכרות מחדש: זרקו מאפרות, אווררו ריפוד, כריות, שטיחים.
- שתו המון! מים כדי לעזור לגוף להתנקות.
- מומלץ להמציא לעצמיכם חלופות להרגלים שהפכו עם הזמן לטריגרים שמעוררים את הדחף לעשן ולתרגל כבר לפני תחילת התהליך. לדוגמא: במקום לצאת להפסקת קפה, לצאת להליכה קצרה.
- מומלץ להתחיל בפעילות גופנית שמרסנת את הדחף לעשן ואת תסמיני הגמילה.
- הישארו עסוקים עד כמה שאפשר. מומלץ “להעסיק” את הפה במקלות קינמון או ירקות חתוכים.
- החליפו התמכרות אחת באחרת. מומלץ לבחור במושא התמכרות חדש וחיובי יותר שיעניק לכם הנאה . למשל, פעילות ספורטיבית, אמנות, טיולים, כתיבה, קריאה.
- טעות נפוצה היא לחשוב שעדיף לעשן סיגריות אלקטרוניות, נרגילה או סיגריות מגולגלות. היצמדו לחלופות בריאות יותר.
- אם הצלחתם להיגמל, קחו בחשבון שאפילו סיגריה אחת עלולה לחבל לכם בתהליך הגמילה ולהחזיר אתכם לתחילת המסלול.
- כדי לרסן ולהרגיע את הדחף לעשן, כדאי לתרגל נשימות עמוקות ואיטיות כבר בתחילת התהליך.
- אל תישארו לבד בתהליך. בני האדם הם יצורים חברתיים, ובמצבים לא פשוטים אנחנו זקוקים לתמיכה, לחיזוקים ולחיבוקים מחברים, משפחה, פייסבוק, וואטסאפ או גורם מקצועי שיסייע בריסון הדחף לעשן.
עדיין מעשנים?
מכון אברהמסון מציע לכם דרך קלה ומהירה להפסיק את ההרגל המגונה הזה, שפוגע לכם גם בבריאות וגם בכיס, ולעבור לחיים בריאים יותר לכם, למשפחה שלכם ולסביבה שלכם. למכון אברהמסון סניפים בפריסה ארצית: תל אביב, חיפה, אשדוד, ירושלים ראשון לציון, עין ורד, באר שבע ומשגב