
מטבח ים תיכוני לבריאות הלב
האגדות על סגולותיו הבריאותיות של המטבח הים תיכוני נפוצו כבר מזמן וכיום ישנם מספר מחקרים מדעיים התומכים באמיתות הסיפורים. האחרון שבהם, שהתפרסם לפני ימים ספורים, מצביע על קשר בין התמדה בדיאטה ים תיכונית לבין הפחתה של כ-37% בשיעור התמותה בקרב חולי לב.
במסגרת ההגדרה של מטבח ים תיכוני, לענייננו, נכללים אכילת שפע של ירקות וקטניות, דגים, פירות, אגוזים ודגנים מלאים. בשרים רזים ועוף מותרים, ויש לבשל עם שמן זית ולא שמנים אחרים או חמאה. כמובן שבשר אדום, מזון מעובד וסוכר אינם בתפריט.
חשוב לציין שהמחקר המדובר הוא מחקר תצפיתי, כלומר שהחוקרים לא הנחו את הנבדקים איך להתנהג או מה לאכול וכמה, אלא רק עקבו אחר הרגלי האכילה של הנבדקים ושיעורי התמותה שלהם. משמעות הדבר שאיננו יכולים לדעת מי מהנבדקים לקח אילו תרופות או הקפיד או לא הקפיד על משטר כושר, ולכן אי אפשר להסיק מהמחקר מסקנות לגבי ההשפעה של הדיאטה הים תיכונית לבדה או של היעילות שלה ביחס לטיפולים מקובלים ומבוססים יותר, כגון לקיחת תרופות מתאימות והקפדה על אורח חיים פעיל.
במילים אחרות, היזהרו מלהאמין לכמה מהדיווחים באינטרנט, הטוענים שהמחקר הזה מראה שדיאטה ים תיכונים יותר יעילה מתרופות או טיפולים קיימים למחלות לב. למעשה, מחקר זה אפילו לא טוען שהירידה בשיעור התמותה של הנבדקים נגרמה בזכות ההקפדה על הדיאטה הים תיכונית. אולי מי שהטעמים הים תיכוניים ערבו לו היה מלכתחילה בעל נטייה גנטית פחות חזקה למות ממחלת לב? אולי הנבדקים שהיו ממושמעים מספיק להתמיד באכילה בריאה היו גם ממושמעים יותר בהקפדה על משטר כושר לעומת הנבדקים האחרים? כדי לענות על שאלות אלה ועוד רבות אחרות, ידרשו מחקרים נוספים מעמיקים יותר. סביר לשער שבסופו של דבר נגלה שהדיאטה הים תיכונית מועילה באמת לבריאות הלב רק במסגרת הקפדה על אורח חיים בריא באופן כללי.
ובכל זאת, רופאים רבים ישמחו להמליץ למטופליהם כבר מעכשיו על דיאטה ים תיכונית, במיוחד אלו החולים במחלות לב או נמצאים בסיכון מוגבר לכך, מאחר שקל יחסית להתמיד בה לעומת דיאטות אחרות – התפריט מגוון מאוד, ואף מותיר מקום לשתיית כוס יין או בירה מדי יום, לאלו המורגלים בכך.
יש לציין שמחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דיאטה ים תיכונית לבין סיכון מופחת להתקף לב ולשבץ, וכן על קשר אפשרי לירידה בסיכון לסוגי סרטן מסוימים, שיפור בבריאות העצמות ועלייה בתוחלת החיים.
בשורה התחתונה, רשימת התירוצים להתענג על המטבח המקומי שלנו רק הולכת ומתארכת.