תקנות חדשות קובעות כי מתאריך 1 ליולי 2016 לחברות הביטוח אסור למכור ולספק אחריות למוצרי חשמל ביתיים (ביטוח למוצרי חשמל), מה יעשו הצרכנים?
עד היום, כאשר רכשנו ביטוח לדירה, כחלק מזה היינו גם מקבלים ביטוח למוצרי חשמל ביתיים. משמעות הדבר כי חברות הביטוח היו מוכרות לנו כחלק מסל המוצרים גם שירותי תיקונים ואחזקה למוצרי החשמל השכיחים בבית כגון מקרר, מזגן, תנור, מכונת כביסה, מייבשים ועוד.
תקנה חדשה שנכנסה לתוקפה מ 1 ליולי 2016 קובעת כי לחברות הביטוח אסור למכור “ביטוח למוצרי חשמל” שהינו למעשה כתב אחריות לתיקון ואחזקה של מוצרי חשמל ביתיים.
הסיבה לכך הינה שמדובר בשירות הלכה למעשה שניתן לצרכן ולא במוצר המוגדר כביטוח.
הדבר גם נכון לשירותים אחרים אותם סיפקו חברות הביטוח כגון שירותי גרירה, ביטוח שמשות וכדומה.
התקנה החדשה גורמת למבוכה רבה אצל מאות אלפי בתי אב אשר נהנו משירות “השקט הנפשי” למוצרי החשמל הביתיים שלהם וכעת נשארו חשופים לנזק כלכלי שיכול להיגרם עקב קלקול של מוצרים אלו.
החיים היפים לפני סיום עידן הביטוח למוצרי חשמל
עד לתקנה החדשה, היינו יכולים לרכוש כתב שירות מחברות הביטוח.
כתב השירות היה נותן לנו, הצרכנים, כיסוי במקרה של צורך בתיקון מוצרי חשמל.
לצורך העניין, נניח כי המזגן המרכזי חדל מלעבוד ולצערנו הלך המדחס שהינו לב ליבו של המנוע.
במידה ונזמין טכנאי על מנת לתקן את התקלה, התיקון יעמוד על 2,500 ₪ ומעלה, תלוי בטכנאי ולצערנו גם תלוי בנו או עד כמה עושים רושם של טרף קל.
לעומת זאת, אילו היינו תחת הסכם שירות עם חברות הביטוח, היינו נהנים מזמינות מהירה של טכנאי, וזאת לא מטוב ליבם של חברות הביטוח אלא פשוט מההתחייבות ההסכמית בין הצדדים למתן שירות בפרק זמן מוגדר מראש. ומעבר לזה כל שעלינו היה לשלם הינו השתתפות עצמית אשר מתומחרת בין 150-300 ₪, תלוי בחברת הביטוח. החלק החשוב הינו כי לא הייתה נופלת עלינו הוצאה גדולה מידי, שלא הייתה מתוכננת.
חשוב לציין כי חברות הביטוח עדיין מבטחות מוצרי חשמל כנגד גניבה, שריפה ושאר אירועים לא נעימים שעלולים לפקוד אותנו, אבל התקנה החדשה מונעת מהם לספק ביטוח שירות לתיקון ואחזקה עבור מכשירים אלו.
מה עלי לעשות כצרכן שהיה מבוטח עד היום?
מסתבר שהתשובה לכך נעוצה בפתרון שלמעשה אפילו טוב יותר מאשר הוצע לנו עד היום.
כאשר חברת הביטוח מכרה לנו כתב שירות לתיקון מוצרי חשמל, היא למעשה הייתה מוכרת מוצר של חברות צד שלישי אשר מתמחות במתן שירות שכזה.
בדרך כלל מדובר בחברות גדולות במיוחד בעלות מחסני חלפים עצומים, מאות טכנאי שירות ומערך נציגי שירות מיומן. חברות הענק האלו אשר היו עד היום היו מאחורי הקלעים, ימכרו כעת לצרכן את אותם כתבי שירות בדיוק, רק שהפעם ההתקשרות תהיה ישירה החברה המספקת וללא מתווכים “על” הדרך.
להתקשרות ישירה של הצרכן מול הספק המבצע יש יתרון עצום. הספק בדרך כלל ירגיש מחויב יותר לשירות טוב ואיכותי והצרכן לא יצטרך למצוא את עצמו בסיטואציה שעליו לגשר בין המידע שמסרו לו סוכני הביטוח מצד אחד, לבין המידע שהספק המבצע מוסר מצד שני.
למי פונים כעת לקבל ביטוח למוצרי חשמל?
בשוק יש מגוון חברות אשר מוכרות כתבי שירות להגנה על הצרכן. הגדולה שבהם הינה קבוצת פל אשר הינה נותנת השירות הגדולה בישראל. לפי נתונים שמסרה לנו הנהלת קבוצת פל, בשורותיה מועסקים מעל 1200 עובדים, ביניהם 700 טכנאי שירות אשר פזורים בכול הארץ, 200 נציגי שירות, אנשי צוות ואחזקה. עובדים אלו מועסקים תחת חברות בת של קבוצת פל אשר הינם ספקי השירות הרשמיים של מרבית יבואני מוצרי החשמל הביתיים.
ישנם מספר חברות נוספות הפועלות בשוק השירות לתיקון מוצרי חשמל כגון פמי ושחר ואחרים.
כאשר אנו בוחרים ספק שירות אנו רוצים להיות בטוחים שלספק יש יכולת לתת מענה איכותי לכל תיקון או תקלה שנקראת בדרכינו וחשוב לא פחות – בזמן סביר עד מהיר.
מה ההבדל בין ביטוח למוצרי חשמל לבין כתב שירות לתיקונים ואחזקה למוצרי חשמל?
ביטוח למוצרי חשמל הינו ביטוי שרובנו משתמשים בו אך למעשה אינו ביטוח על הסכם בין הספק לצרכן בעבור מתן שירות תיקונים באופן סדיר.
מבחינה משפטית לא ניתן להגדיר שירות כביטוח ולכן הסכם זה הינו בגדר “כתב שירות” או כל הגדרה אחרת.
העיקרון פשוט ונוח לשני הצדדים,
הספק מתחייב לפרק הזמן שעליו להגיע מרגע שנפתחה קריאת השירות ע”י הצרכן ולתת ממענה לבעיה. ההבדל בין ספקי השירות יימדד באיכות השירות שיספקו לצרכן כגון מהירות ההגעה לבית הלקוח לאחר פתיחת קריאת שירות, איכות התיקון, השימוש בחלפים מקוריים במקום חלפים זולים יותר ואיכותיים פחות וכמובן ההגונות והמחיר של השירות בשורה התחתונה.
אחד הפרמטרים החשובים הינו איכות חלקי החילוף, על הצרכן לוודא ככול שניתן כי מדובר החלפים מקוריים.
מה עדיף, טכנאי מזדמן לפי הצורך או כתב שירות?
המתמטיקה פשוטה מאוד, במידה ויש בביתכם יותר משני מוצרי חשמל אשר תיקונם הולך לעלות מאות שקלים ויותר, כנראה וכתב השירות הינו האפשרות הזולה יותר.
בכתב שירות הצרכן לא רק שקונה פתרון לבעיה שלבטח תצוץ עם הזמן אלא הוא קונה שקט נפשי.
לא מעניין אותו כמה יעלה התיקון ואם צריך להחליף את כל המדחסים בבית. הוא מוגן מהאפשרות שתיפול עליו הוצאה גדולה לא מתוכננת.
אנשים אשר משכירים דירה לצד ג’ יעדיפו כתב שירות. בעיית התחזוקה בבית הופכת להיות של ספק השירות.
“אוהבי סיכון” כנראה ולא ירצו לרכוש את כתב השירות אלא ייקחו את הסיכון של לשלם סכום לא ידוע בזמן לא ידוע, הרי תמיד יוכלו להזמין טכנאי שירות מזדמן.
ההבדל בין תיקון תקלה ע”י טכנאי או תיקון ע”י ספק שירות הינו כי ספק שירות ירצה לתקן בצורה הטובה והאיכותית ביותר, אחרת יצטרך לחזור למקום התקלה שוב ושוב ללא תמורה.
מעבר לכך, כאשר ספק שירות נכנס אליכם לבית אתם יודעים שיש גוף שעומד מאחוריו וזה אומר מקצועיות, מחסן חלפים והדין בחשבון שעליו לתת במקרה של צרכן לא מרוצה.
בשורה התחתונה, “הביטוחים” הם נחלת העבר, כתבי השירות לתיקון ואחזקה כבר כאן, שמרו על עצמכם.
אני לקוח של חברת פל ב5 שנים האחרונות.
נדרשתי פעמיים לשירות שלהם וקיבלתי שירות מקצועי